Systeemhulpmiddelen zijn er in overvloed. De meeste beloven veel en leveren weinig op. Er zijn maar een paar echt goede. En de Ninite tool van de twee Californische ontwikkelaars Patrick Swieskowski en Sascha Kuzins behoort ongetwijfeld tot dit selecte groepje. Ninite? Ja, inderdaad! Nog nooit van gehoord? Dat verbaast me niet! Maar daar komt nu verandering in! Elke hobby en nog meer elke professionele systeembeheerder zal de innerlijke waarden van Ninite waarderen: Met één klik kunnen tientallen programma’s tegelijk worden geïnstalleerd, Ninite houdt deze programma’s automatisch up-to-date en doet dit zowel lokaal op een computer als in het lokale netwerk. Ninite is al enige tijd gevestigd in de USA. NASA en Harvard University behoren tot haar gebruikers. Waarom Ninite nog niet in Duitsland is aangekomen is een beetje een raadsel. Maar het is zeker de moeite waard om het eens nader te bekijken!
Inhoudsopgave
Programma’s installeren en updaten is eenvoudig
Ninite, dat wordt uitgesproken als nin-eit en geen afkorting of acroniem is maar het resultaat van een min of meer wanhopige zoektocht naar een gratis, kort en welluidend COM-domein, automatiseert de installatie van een groot aantal gratis standaardprogramma’s en hun lopende updates. Niet alleen voert het deze taken zeer efficiënt uit, maar het heeft ook een aantal leuke extra functies waaruit blijkt dat de makers echt aan iets hebben gedacht toen ze het ontwikkelden. Twee praktische voorbeelden hiervan:
Een situatie die waarschijnlijk iedereen kent: Een werkstationcomputer moet opnieuw worden ingesteld. Chrome, Avira, Acrobat Reader, Thunderbird en Evernote moeten worden geïnstalleerd. In grotere organisaties zijn hier images voor. Maar die hebben als nadeel dat niet de laatste programmaversies worden geïnstalleerd. Ninite is een aantrekkelijke alternatieve route die het updateprobleem wegneemt en geen voorbereidend werk vereist. Ninite automatiseert de installatie van deze programma’s met slechts enkele klikken. Om precies te zijn: Er zijn slechts 8 klikken nodig om deze vijf programma’s te installeren; verdere interventie is niet nodig.
Even vertrouwd is deze situatie: de programma’s, eenmaal geïnstalleerd, moeten natuurlijk regelmatig worden bijgewerkt. Vooral bij notoire onruststokers als Acrobat Reader moet u achter de feiten aanlopen om niet onachtzaam de deur open te laten staan. Natuurlijk kun je hiervoor de updatecheckers van de fabrikant zelf gebruiken, maar vooral bij meerdere is de totale systeembelasting al merkbaar, en ook de SysTray-meldingen zijn vervelend. Ninite kan ook hier helpen. Ninite controleert – handmatig of automatisch – of de geïnstalleerde programmaversies up-to-date zijn en werkt de programma’s zo nodig bij. Ook in dit geval maakt Ninite het proces zo eenvoudig mogelijk. De update draait op de achtergrond en verdere interventie is niet nodig.
Het mooie hiervan is dat Ninite zowel geschikt is voor kleine als grote organisaties als voor de thuisgebruiker. Het is zo eenvoudig in gebruik dat het eigenlijk niet mis kan gaan. Je hoeft niet eens een video tutorial te bekijken. Je kunt meteen aan de slag.
Als je programma’s wilt installeren met Ninite, selecteer je gewoon de gewenste programma’s op de website www.ninite.com door op de selectievakjes te klikken en download je het bijbehorende installatieprogramma (het screenshot toont de selectie van ondersteunde programma’s op de website). Ninite ondersteunt momenteel meer dan 100 freeware programma’s. Het installatieprogramma dat u downloadt zorgt vervolgens voor de installatie.
Zodra het installatieprogramma is gestart, merk je weinig van de installatie van de programma’s zelf. Dit loopt op de achtergrond en Ninite onderdrukt alle vragen die anders tijdens de handmatige installatie binnenkomen en beantwoordt ze in het belang van de gebruiker. Alleen een statusvenster houdt de gebruiker op de hoogte van de voortgang. Omdat Ninite tegelijkertijd downloadt en installeert, kan de installatie niet sneller (zie screenshot).
Dankzij de grote klanten van Ninite kun je ook op het gebied van veiligheid gerust zijn. Slechtgehumeurde Harvard-advocaten willen de ontwikkelaars niet aan de telefoon. Daarom downloadt Ninite de installatiemedia uitsluitend van de sites van de fabrikant en controleert de integriteit ervan aan de hand van handtekeningen of hashes. Als er iets mis is, wordt de installatie niet uitgevoerd. Tijdens de installatie zelf zorgt Ninite ervoor dat er geen crapware wordt geïnstalleerd. De programmataal wordt zo gekozen dat deze overeenkomt met de systeemtaal. En ook bij de keuze van de versie zijn er geen verrassingen: Voor 64-bit Windows systemen selecteert Ninite automatisch de 64-bit versies, voor alle andere de 32-bit variant. Kortom: Ninite simuleert het meest waarschijnlijke gedrag van een beheerder en automatiseert dat.
Functionaliteit
Afhankelijk van welke Ninite-versie je gebruikt, is de bijbehorende EXE tussen de 300 KB en 1300 KB groot. De EXE wordt direct in het hoofdgeheugen uitgevoerd, wat een installatie van het programma overbodig maakt. Ook hier hebben de ontwikkelaars gelet op eenvoud en gemak. U kunt direct aan de slag.
Ninite haalt de laatste versiegegevens voor het betreffende systeem van de Ninite-servers en vergelijkt die met de geïnstalleerde versies. Als een software in de huidige versie op het systeem beschikbaar is, slaat Ninite dit programma gewoon over. Als een tool niet is geïnstalleerd of verouderd is, haalt Ninite de bijbehorende bestanden op en start de installatie. Daarbij past het de hierboven beschreven regels toe: alleen fabrikantrepositories, validatie van de installatiebestanden, onderdrukking van alle toolbars en andere troep, en automatische selectie van de variant en taal.
Voor beheerders van bedrijfsnetwerken wordt Ninite pas echt interessant met zijn netwerkfunctionaliteiten. In de Active Directory en in het lokale netwerk kunnen de geïnstalleerde programma’s en hun versies op de apparaten worden weergegeven via software audit (zie screenshot). Als een noodzaak tot actie wordt geconstateerd, kan dit met Ninite worden verholpen, net als op een lokale computer. Voor zeer grote organisaties is de integratie met remote monitoring en management tools (RMM’s) interessant. Ninite biedt dit voor een 10-tal tools waaronder DELL’s KACE, LabTech en Continuum.
Ieder naar zijn behoefte
Ninite is er in drie vormen. Wie het wil uitproberen, kan dat gratis doen via de Ninite installer. Met de installer kunnen alle door Ninite ondersteunde programma’s worden geïnstalleerd en – indien herhaaldelijk uitgevoerd – kunnen dezelfde programma’s worden bijgewerkt.
De Ninite Updater is gericht op particuliere gebruikers die hun freeware programma’s up-to-date willen houden. Een icoon in het systeemgebied geeft aan of er updates beschikbaar zijn. De updates zelf kunnen dan met één klik worden geïnstalleerd. Helaas is de Updater niet gratis. Voor $9,99 per jaar biedt het echter wel waar voor zijn geld.
De professionele versie is Ninite Pro. Wil je Ninite in een netwerk gebruiken, dan kun je niet om deze versie heen. Alle ondersteunde programma’s kunnen worden geïnstalleerd en bijgewerkt via een intuïtieve grafische gebruikersinterface. Ook de netwerkfuncties kunnen via deze interface worden geactiveerd en gebruikt. Volgens de doelgroep kan Ninite Pro alleen in licentiepakketten worden aangeschaft. Tot 100 licenties kost 20 dollar per maand; 250 licenties 50 dollar per maand. Voor gebruik op een single-user computer is Ninite Pro dus de facto niet beschikbaar. Voor netwerkbeheerders is het echter zeker een financieel haalbare optie.
Supportverzoeken worden doorgaans binnen 48 uur beantwoord. Deze belofte van de fabrikant kan uit eigen ervaring worden bevestigd. Helaas moeten vragen wel in het Engels worden gesteld. Helaas is er geen Duitse ondersteuning of een Duitse website. In Duitsland kun je ook alleen van Ninite genieten als je een creditcard hebt. Dit is de enige geaccepteerde betaalmethode.
Top plicht, kleine gebreken in het vrije schaatsen
Ninite automatiseert de installatie en update van meer dan 100 freeware programma’s. En dat doet het echt uitstekend. Als je snel, handig en zonder risico op rotzooi of malware programma’s wilt installeren en bijwerken, is Ninite een geweldig hulpje. De instapversie is bovendien gratis verkrijgbaar. Het is jammer dat Ninite geen Duitse ondersteuning biedt en dat er geen betaalmogelijkheden zijn voor de betaalde versies die in Duitsland vaker voorkomen.
Over de auteur
Ralf Dyllick-Brenzinger is een van de managing directors van ionas – Ihr Online Assistent (www.ionas.com), een online IT service bedrijf voor particulieren, zelfstandigen en kleine bedrijven. Ralf leerde Ninite eerder toevallig kennen toen hij voor een klant op zoek was naar een geschikte tool. Inmiddels is hij een zelfbenoemde Ninite-fan. Voor vragen over Ninite kunt u hem bereiken op rdb@ionas.com.