Wat was het Babylonische rijk? (2024)

Wereld van de Bijbel

Kennis en achtergronden

Wat was het Babylonische rijk?

Het Babylonische rijk heeft een geschiedenis van meer dan duizend jaar. Tijdens de hoogtepunten van die geschiedenis, vooral in de achttiende en de zesde eeuw voor Christus, heeft het Babylonische rijk een grote invloed uitgeoefend op de wereld van het Oude Nabije Oosten. Uit de Bijbel zijn de Babyloniërs vooral bekend door hun verovering van Juda en Jeruzalem.

Oergeschiedenis van het Babylonische rijk

2De Heer leverde Jojakim, de koning van Juda, aan hem uit en gaf hem een deel van de voorwerpen van Gods tempel in handen. Nebukadnessar nam ze mee naar Sinear, naar de tempel van zijn eigen god, en liet ze daar in de schatkamer zetten.

Daniël 1:2NBV21Open in de Bijbel

12Maar als die zeventig jaar voorbij zijn, zal Ik de koning van Babylonië en zijn volk voor hun misdaden straffen –spreekt de HEER. Ik maak het land van de Chaldeeën voor altijd tot een woestenij.

Jeremia 25:12NBV21Open in de Bijbel

Babylonië lag in het zuiden van Mesopotamië (het huidige Irak). In het Oude Testament is Sinear een andere naam voor Babylonië (zie Daniël 1:2). Babylonië wordt ook wel Chaldea of ‘het land van de Chaldeeën’ genoemd (zie Jeremia 25:12). Het lag tussen twee grote rivieren in, de Eufraat en de Tigris. Het gebied kende lange periodes van droogte. Daardoor was irrigatie nodig, om water over het vruchtbare land te verspreiden. Door handel werden er grondstoffen aangevoerd die in het gebied ontbraken.

In de vroege geschiedenis wordt het gebied steeds weer door andere volken bezet en geregeerd. Dit duurt totdat de Amoritische koning Hammurabi in de achttiende eeuw voor Christus in Babylonië gaat regeren. Hij verenigt het Babylonische rijk, en zorgt onder andere voor de belangrijke wetten van Hammurabi.
Deze periode eindigt in de zestiende eeuw voor Christus, als de Babyloniërs worden verslagen door de Hethieten.

Het Nieuw-Babylonische rijk

Tot aan het jaar 626 voor Christus heersen er verschillende volken over Babylonië. In dat jaar komt Nabopolassar in opstand tegen het Assyrische rijk dat de macht heeft over Babylonië. Nabopolassar was een Chaldeeër, behorend tot een volk dat in het zuiden van Babylonië leefde. Hij sluit een verbond met de Meden, en samen verslaan ze het Assyrische rijk. Zo ontstaat er aan het eind van de zevende eeuw voor Christus een onafhankelijk Babylonisch rijk, dat geregeerd wordt door Chaldeese koningen. Dit rijk wordt het Nieuw-Babylonische rijk genoemd.
De zoon van Nabopolassar, Nebukadnessar II (regeerde van 605-562 voor Christus), maakt van Babylon de hoofdstad van Babylonië. Hij zorgt voor extra verdedigingsmuren om de stad en bouwt er veel paleizen. Hij zorgt er ook voor dat de god Marduk weer de belangrijkste god van Babylon en van het Babylonische rijk wordt.

Juda in ballingschap en het eind van het Babylonische rijk

Ten tijde van Nabopolassar en Nebukadnessar II raakt Babylonië in oorlog met Egypte. Juda lag tussen die twee rijken in, en de Judeeërs moesten vaak kiezen welk van de twee rijken ze steunden. In 597 voor Christus wordt Juda voor het eerst door Babylonië verslagen, omdat de Judese koning Jojakim Egypte steunt. In 586 voor Christus komt Juda weer in opstand tegen Babylonië, en wordt Juda weer door hen verslagen. Beide keren worden delen van het Judese volk in ballingschap meegevoerd naar Babylonië. De tweede keer verwoesten de Babyloniërs ook Jeruzalem en de tempel.
Het einde van een onafhankelijk Babylonisch rijk komt in 539 voor Christus, onder koning Nabonidus, die wordt verslagen door de Perzen onder leiding van Cyrus de Grote.

De Babylonische cultuur

5De HEER zag dat de mensen op aarde zeer slecht waren: alles wat ze uitdachten was steeds even slecht. 6Hij kreeg er spijt van dat Hij mensen had gemaakt; Hij was tot in het hart gegriefd. 7‘Ik zal de mensen die Ik geschapen heb van de aarde wegvagen,’ zei Hij, ‘en met de mensen ook het vee, de kruipende dieren en de vogels, want Ik heb er spijt van dat Ik ze heb gemaakt.’ 8Alleen Noach was Hij goedgezind.

Noach en de zondvloed

9Dit is de geschiedenis van Noach en zijn nakomelingen. Noach was een rechtschapen man; hij was in zijn tijd de enige die een onberispelijk leven leidde, in verbondenheid met God. 10Hij had drie zonen: Sem, Cham en Jafet.

11In Noachs tijd was de aarde in Gods ogen verdorven en vol onrecht. 12Toen God zag dat de aarde door en door slecht was, dat iedereen een verderfelijk leven leidde, 13zei Hij tegen Noach: ‘Ik heb besloten een einde te maken aan het leven van alle mensen, want door hen is de aarde vol onrecht. Ik ga hen vernietigen, en de aarde erbij. 14Maak jij nu een ark van pijnboomhout. Maak daar verschillende ruimten in, en bestrijk hem vanbinnen en vanbuiten met pek. 15Maak hem driehonderd el lang, vijftig el breed en dertig el hoog. 16Je moet er een lichtopening in aanbrengen en aan de bovenkant één el openlaten; de ingang moet je in de zijkant maken. De ark moet een benedenverdieping krijgen en daarboven nog twee verdiepingen. 17Ik laat een grote vloed over de aarde komen, een watermassa die haar zal overspoelen, om alles onder de hemel waarin levensadem is te vernietigen; alles op aarde zal omkomen. 18Maar met jou zal Ik een verbond sluiten. Jij moet de ark in gaan, samen met je zonen, je vrouw en de vrouwen van je zonen. 19En van alle dieren moet je er twee in de ark brengen, om ervoor te zorgen dat die met jou in leven blijven. Een mannetje en een wijfje moeten het zijn. 20Van alle soorten vogels, alle soorten vee en alle soorten dieren die op de aardbodem rondkruipen zullen er twee naar je toe komen; die zullen in leven blijven. 21Leg ook een voorraad aan van alles wat eetbaar is, zodat jullie allemaal te eten hebben.’ 22Noach deed dit; hij deed alles zoals God het hem had opgedragen.

Genesis 6:5-22NBV21Open in de Bijbel

1In die tijd stuurde koning Merodach-Baladan van Babylonië, de zoon van Baladan, die had vernomen dat Hizkia ziek was geweest en weer hersteld was, gezanten met brieven en een geschenk naar hem toe.

Jesaja 39:1NBV21Open in de Bijbel

12In die tijd stuurde koning Berodach-Baladan van Babylonië, de zoon van Baladan, die had vernomen dat Hizkia ziek was, gezanten met brieven en een geschenk naar hem toe.

2 Koningen 20:12NBV21Open in de Bijbel

2‘Steek een vaandel op voor de volken,

laat overal horen, geef het door,

houd het niet verborgen, maak bekend:

Babel wordt veroverd,

Bel wordt te schande gemaakt,

Marduk is ten einde raad.

Babels beelden staan te schande,

zijn afgoden zijn radeloos.

Jeremia 50:2NBV21Open in de Bijbel

Tijdens de honderden jaren dat het Babylonische rijk bestond heeft het erg veel invloed gehad op de culturen van de omliggende landen, ook op die van Juda en Israël.
Bekende Babylonische verhalen die we hebben teruggevonden zijn Enuma Elisj, het scheppingsverhaal van de Babyloniërs, en Gilgamesj, een lang verhaal waarvan een deel lijkt op het bijbelse verhaal van Noach en de vloed (Genesis 6:5-8:22). De wetten van Hammurabi waren ook erg invloedrijk.
Belangrijke Babylonische goden waren bijvoorbeeld Marduk en Isjtar. Marduk kom je bijvoorbeeld tegen in het Oude Testament in de naam van de Babylonische koning Merodach-Baladan (Jesaja 39:1, in 2 Koningen 20:12 wordt hij Berodach-Baladan genoemd). Merodach verwijst naar Marduk. In Jeremia 50:2 wordt Marduk bespot. De godin Isjtar, die ook door de Assyriërs werd vereerd, kom je in de Bijbel tegen als Astarte.

Gerelateerde Bijbelgedeelten

Genesis 11.1 - Genesis 11.9 2 Koningen 20 2 Koningen 24 Jesaja 39 Jeremia 51 Daniël 1

Babylonië en Babyloniërs in de Bijbel
Babylonië, Juda en de Bijbel
Wat is Babylon (Babel)?
Wat was het Babylonische rijk?

Maak een gratis account aan

Met een gratis account krijg je direct toegang tot:

  • 4 extra Bijbelvertalingen
  • Audiobijbels
  • Aantekeningen en markeringen
  • Bijbelteksten kopiëren/vergelijken

Wat was het Babylonische rijk? (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Merrill Bechtelar CPA

Last Updated:

Views: 6365

Rating: 5 / 5 (50 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Merrill Bechtelar CPA

Birthday: 1996-05-19

Address: Apt. 114 873 White Lodge, Libbyfurt, CA 93006

Phone: +5983010455207

Job: Legacy Representative

Hobby: Blacksmithing, Urban exploration, Sudoku, Slacklining, Creative writing, Community, Letterboxing

Introduction: My name is Merrill Bechtelar CPA, I am a clean, agreeable, glorious, magnificent, witty, enchanting, comfortable person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.